ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Широм света сваке последње среде у фебруару обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља, познат и под називом Дан розе мајица. Иницијативу да се баш овај дан одабере покренула је 2007. године група канадских активиста након што је један ученик у школу дошао у розе мајици због чега је био жртва насиља од стране својих вршњака. Дечак је розе мајицу носио као знак подршке својој мајци, која је оболела од карцинома. Након овог догађаја ученици су наредног дана дошли у школу обучени у розе мајице које су, на тај начин, постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.
Данас је и наша школа низом различитих активности обележила овај датум. Ученици су, у сарадњи са својим учитељима и наставницима, израђивали презентације, правили паное са мотивационим порукама, смишљали слогане против вршњачког насиља и истицали значај солидарности, пријатељства и заједништва. Розе балоне са кључним и непролазним животним вредностима на поклон су, од својих старијих вршњака, трећака, добили наши најмлађи ученици. Учешћем у радионицама ученици су се подсетили значаја толеранције и емпатије, важности поштовања и уважавања различитости, а заједничком сарадњом развијали су тимски дух и увежбавали ненасилне начине решавања конфликата. Делили смо позитивне мисли, осмехе и лепе речи.
Позивамо вас да упловите у наш мали ружичасти свет и делимо са вама мото данашњег дана: „Свако дете је другачији цвет, а сва деца чине да наш свет буде најлепши врт. Шареноликост чини свет посебним“.

Више фотографија погледајте на нашој фејсбук страници.

Top