Мали школски сајам књига – празник за љубитеље лепе речи

Мали школски сајам књига – празник за љубитеље лепе речи

У време када нам често бива ускраћено оно што највише волимо и када нам се на све стране пласирају разна допуштања, као малом Баји (главном Ћопићевом јунаку): „ово смеш, ово не смеш... јато љутитих гусака, хоће и да уједу“... успешно одолевамо изазовима и трудимо се да задовољство пронађемо у свету који нас неће спутавати ограничењима било које врсте. Управо такву слободу можемо пронаћи у свету књига – ту се осећамо се као свој на своме и све што пожелимо можемо остварити. Читањем развијамо емпатију, учимо како изгледа „ходати у туђим ципелама“, ширимо видике и осмишљавамо изнова свет по својим мерилима.
Желећи да нагласимо важност књига и значај библиотека у свим временима, а посебно у овим неизвесним, организовали смо „Мали школски сајам књига“ у читаоници школске библиотеке. Нове и половне књиге прикупљали смо од 21. до 26. октобра, а од среде, 27. октобра, до петка, 29. октобра, организовали смо размену књига (тзв. мењажу). За сваку донету књигу учесници су добијали купон помоћу којег су могли за време „сајамских дана“ пронаћи одговарајући наслов за себе и тако обогатити своју кућну библиотеку. Прикупили смо готово две стотине књига, које су школски библиотекари груписали у неколико категорија – сликовнице, песме, бајке и басне за најмлађе основце, школска лектира, белетристика за млађе и белетристика за старије основце, књиге за одрасле и научно-популарна и информативна литература.
Последња недеља октобра брзо нам је пролетела испуњена уживањем у писаној речи, а наша школска библиотека била је оаза слободе и сигурно место за размену идеја и утисака о вољеним књижевним делима. Делили смо омиљене стихове и приче, читалачка искуства и навике, као и корисне савете и препоруке. Узбудљиву атмосферу тешко можемо пренети речима, па ћемо са вама поделити одабране фотографије које говоре саме за себе.
Захваљујемо се свим родитељима, ученицима и наставницима који су препознали и разумели нашу намеру и несебично подржали ову школску акцију која представља почетак једне лепе и (надамо се) дуге традиције у нашој школи.

Више фотографија са овог догађаја погледајте на школској ФБ страници овде.

Top