Градоначелник отворио први Центар за рани развој детета у нашој школи

Градоначелник отворио први Центар за рани развој детета у нашој школи

Градоначелник Београда Синиша Мали отворио је данас први Центар за рани развој у Основној школи „Франце Прешерн” у Раковици. Овај центар отворен је у сарадњи Удружења „Родитељ” и Града Београда, а услуге које се у њему остварују су бесплатне.

Градоначелник је рекао да је овај центар отворен у оквиру кампање „Првих хиљаду дана” на основу иницијативе Савета за права детета, те да је жеља да у њему родитељи са својом децом добију одоговре на сва питања која као млади родитељи имају.

– Први пут, системски, сви заједно желимо да будемо на располагању родитељима и деци како би добили одоговре, савете и све оно што их занима. На тај начин пружамо подршку и помоћ малишанима у првих пет година које су најважније за њихов развој. Центре ћемо отварати из месеца у месец у свим београдским општинама, тако да ће родитељи и деца имати прилику да се кроз ове центре едукују – истакао је Мали и додао да су све услуге овог центра бесплатне.

Он је позвао родитеље да се придруже овим центрима и на тај начин сазанају одговоре на многа питања како би својој деци пружили бољу негу и услове за раст и развој.

Председник општине Раковица Владан Коцић рекао је да је идеја отварања оваквог центра препозната као добра, те да је брзо и реализована.

– Деца се на овај начин играју, раде и уче заједно са својим родитељима. Веома је добро то што најмлађи на овај начин могу да стекну нове вештине и знања – казао је Коцић.

Руководилац канцеларије Удружења „Родитељ” Гордана Племић захвалила је Граду Београду, Општини Раковица и Основној школи „Франце Прешерн” што су пружили прилику да овај акредитовани програм буде доступан родитељима и деци у Београду.

Директорка Основне школе „Франце Прешерн” Биљана Благојевић истакла је да је идеја овог пројекта изузетна јер се бави јачањем компетенције родитељства, као и вештина и способности деце кроз саветодавни рад, што има и превентивни значај.

Оливера Мајдич је са својим дететом већ користила услуге овог Удружења у Земуну и, како каже, сигурна је била да проводи квалитетно време са својим дететом, те да раде нешто паметно и корисно. У исто време смо обоје научили много тога и стекли нове другаре, навела је она, и додала да је након похађања тог програма дете знало како да се понаша у групи, како да поштује ауторитете који нису његови родитељи и још много тога.

Top