Активности у библиотеци

Активности у библиотеци

Национални дан књиге – акција „Читајмо гласно” 

 На предлог Друштва школских библиотекара Србије, а уз одобрење Министарства просвете, науке и технолошког развоја, већ пету годину заредом, 28. фебруара, широм наше земље, у школским библиотекама почиње заједничка акција под називом „Читајмо гласно”, а чији је циљ подстицање читања, неговање матерњег језика и указивање на значај књиге, читања и школске библиотеке! Ове године, вођени слоганом „Подели радост читања са свима”, сви укључени у ову акцију указали су на неопходност неговања књиге и културе уопште. Верујемо да смо спровођењем ове акције успешно промовисали књигу, културу читања и читалачку писменост.

 У читаоници школске библиотеке, онако како су нам то епидемиолошке мере налагале, у два дела смо угостили ученике млађих разреда и њихове учитељице, а потом и ученике старијих разреда. Присутни су једни другима читали „вечне приче”, односно приче које се могу применити на сва поднебља и сва времена. Нажалост, неки су били спречени да учествују у овој акцији и тако су (не својом вољом, наравно), пропустили да чују живу реч и уживају у њој.

 Гласно су читали: Вук Кораћ 1/1 („Прича о малом прсту“), Милица Дуловић 1/2 („Беба и Бог“), Мања Бујишић 1/3 („Јабука“); Вук Бодрожић 2/1 („Никад не одустај“), Душан Јанковић 2/2 („Лепо понашање“), Вукашин Ђорђевић 2/3 („Прича о Богу и људима“); Љупка Срећковић 3/1 („Васпитање“), Ана Манић 3/2 („Уредан живот“), Ивона Ковачевић 3/3 („Рецепт за бољи живот“); Гордана Миловановић 4/1 („Поморанџа и морал“), Уна Митић 4/2 („Тиркизна огрлица“), Ђорђе Нинковић 4/3 („Живот је поклон“);  Страхиња Дилпарић 5/1 („Новчаница од 50 евра“), Ирина Стошић 5/2 („Прича о лудилу и љубави“), Андреа Марушић 5/3 („Четири свеће“); Ирина Милићевић 6/1 („Посебна прича“), Ања Завишић 6/2 („Отац и син“); Мара Ковачевић 7/1 („Занимљива љубавна прича“), Елена Јовановић 7/2 („О васпитању“), Емилија Петрица 7/3 („Једна јако добра прича“); Калина Котарски 8/1 („Четири жене“) и Павле Драшкић 8/3 („О пријатељству“).

 На крају је и библиотекар школе Снежана Милић казивала стихове песме „Тринаестанђелина” Енеса Кишевића и на овај начин заокружила час читања истакавши разлику између појмова „читач” и „читалац”. Надамо се да ћемо следеће године бити у прилици да примимо већи број заинтересованих слушалаца (без ограничења било које врсте) јер жива реч је попут магије – ништа је не може заменити.

млађи разреди

 

старији разреди

 

 

Мали школски сајам књига 2021.
У време када нам често бива ускраћено оно што највише волимо и када нам се на све стране пласирају разна допуштања, као малом Баји (главном Ћопићевом јунаку): „ово смеш, ово не смеш... јато љутитих гусака, хоће и да уједу“... успешно одолевамо изазовима и трудимо се да задовољство пронађемо у свету који нас неће спутавати ограничењима било које врсте. Управо такву слободу можемо пронаћи у свету књига – ту се осећамо се као свој на своме и све што пожелимо можемо остварити. Читањем развијамо емпатију, учимо како изгледа „ходати у туђим ципелама“, ширимо видике и осмишљавамо изнова свет по својим мерилима.
Желећи да нагласимо важност књига и значај библиотека у свим временима, а посебно у овим неизвесним, организовали смо „Мали школски сајам књига“ у читаоници школске библиотеке. Нове и половне књиге прикупљали смо од 21. до 26. октобра, а од среде 27. октобра, до петка, 29. октобра, организовали смо размену књига (тзв. мењажу). За сваку донету књигу учесници су добијали купон помоћу којег су могли за време „сајамских дана“ пронаћи одговарајући наслов за себе и тако обогатити своју кућну библиотеку. Прикупили смо готово две стотине књига, које су школски библиотекари груписали у неколико категорија – сликовнице, песме, бајке и басне за најмлађе основце, школска лектира, белетристика за млађе и белетристика за старије основце, књиге за одрасле и научно-популарна и информативна литература.
Последња недеља октобра брзо нам је пролетела испуњена уживањем у писаној речи, а наша школска библиотека била је оаза слободе и сигурно место за размену идеја и утисака о вољеним књижевним делима. Делили смо омиљене стихове и приче, читалачка искуства и навике, као и корисне савете и препоруке. Нашу намеру да оплеменимо и негујемо читалачке навике препознали су ученици, њихови родитељи и наставници, који су се активно и у великом броју укључили у ову школску акцију која представља само почетак једне лепе (и надамо се дуге) традиције у нашој школи.
Читамо се!

Обележавање Светског дана књиге 2021.
Датум који је прави празник за љубитеље књига и поштоваоце лепе речи је 23. април. Од 1995. године широм света обележава се Светски дан књиге и ауторских права, што представља идеалну прилику да се бар подсетимо вредности књига и значаја читања, а најбоље место за то засигурно је школска библиотека. Претпоследње недеље априла ученици млађих разреда били су активни посетиоци школске библиотеке. Библиотекарка Тамара Трифуновић Живковић осмислила је и припремила разноврсне активности у којима су ученици наше школе радо учествовали. Дружење у школској библиотеци било је
и едукативно и забавно – млађи основци су прво сазнали нешто више о историјату и обичајима који се везују за обележавање Светског дана књиге, затим су разговарали о значају и важности читања, читали су и тумачили цитате писаца посвећене читању, а потом су виртуелно посетили најзанимљивије библиотеке света. Једногласно су одлучили да им се највише допада библиотека сликовница у Јапану! Препоручивали су другарима своје омиљене књиге и забележили неке од наслова које им је препоручила библиотекарка. Ученици првог и другог разреда добили су и мали поклон по којем ћ памтити ово дружење – обележиваче који ће их усмеравати у читалачкој авантури. Ученици трећег разреда учествовали су квизу и показали да су одлични познаваоци књижевности, а ученици четвртог разреда размрдали су своје мождане вијуге покушавајући да, уз помоћ знања стеченог на часовима књижевности, пронађу излаз из закључане собе (игрица еscape room). Уколико бисте и ви желели да сазнате нешто ново и окушате се у књижевним изазовима, можете погледати материјал који је за наше ученике припремила школска библиотекарка (линк за презентацију: https://view.genial.ly/607454fa066c630daf988beb/presentation-svetski-dan-kige-2021https://view.genial.ly/607c41e96dd96a0d4b4b6698/interactive-content-kviz-kizhevnost-3-razred-osh; линк за escape room: https://view.genial.ly/607a1af43b3de70d3fdef5f3/interactive-content-kviz-kizhevnost-4-razred).

 

Top