24. 04. 2020.

Мали матуранти

Драги наши мали матуранати,

Суочени смо са низом ситуација у којима, иако усидрени у садашњост, морамо наставити да пловимо ка некој лепшој и ведријој будућности, а та будућност сте управо ви, наши мали матуранти.

Сећате ли се првих направљених корака ка установи која вас је научила првим словима, рачунању, толеранцији, другарству, емпатији и свему осталом што чини довољно чврст темељ да саградите кућу свог идентитета? – Тај темељ у вашем образовању и васпитању постављен је у нашој (и вашој) „Францики“. Корак по корак, разред по разред... низали су се осмеси, игра, учење, прво заљубљивање, па и понека сузица. Пролазили сте кроз свет знања како сте најбоље умели и знали. А онда, када нисте били сигурни како да прескочите степеник неке препреке који вас је водио ка нечем бољем и вишем, ту смо вас чекале ми. Заједно смо трагали за решењима. Пребродиле смо, заједно са вама, многе ваше несташлуке – оне мање, а и веће, и увек налазиле оправдања за исте. Да, иако вам то није увек тако деловало, налазиле смо оправдања за „нашу децу“. И... знате шта? – То је наша мисија: да изађете из основне школе са неким лепим сећањима, упркос несташлуцима. Код нас изграђујете личност учећи на сопственим грешкама.

На крају овог пута, пуштамо вас да крупним корацима кренете ка даљем образовању, сигурне да сте усвојили довољно знања, самопоштовања и самопоуздања да корак по корак достигнете свој циљ!

Упис у средњу школу је пред вама! Борите се са одлукама о будућем занимању. Нижу се питања : „Коју средњу школу да упишем?“, „Да ли ћу имати довољан број бодова за упис?“, „Да ли ћу заиста волети да се бавим тиме у будућности?“, „Да ли ћу стећи добре и искрене пријатеље?“ и тако редом, питање за питањем. Неки од вас испољавају отворену забринутост, неки се крију иза „незаинтересованости“, притисак родитеља је такође присутан. Оно најбитније јесте да верујете у себе!

Полазак у средњу школу је још једна фаза у вашем одрастању и сазревању. Сазнање да се морате прилагодити и адаптирати на нову средину може изазвати различита осећања код вас, а не смемо заборавити и на то да период преласка из основне школе у средњу обавезно прати још један „пријатељ“ – то је пубертет, илити период адолесценције, који сâм по себи носи низ психичких и физичких промена.

Као и до сада што смо, покушаћемо да вам помогнемо са неколико практичних савета како бисмо заједничким снагама пребродили ову „турбуленцију“ вашег најлепшег доба. У следећим редовима сигурно ћете пронаћи одговоре на неке од својих недоумица (уколико их имате)...

1. Најважније је да направите добар одабир средње школе – послушајте савете одраслих, најпре родитеља, али будите сигурни и у своје одлуке. Погледајте на сајту https://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/ и https://edukacija.rs/ које средње школе и занимања буде интересовања у вама, повежите их са својим способностима и карактерним цртама. Посао који ћете обављати у будућности, мора вам бити привлачан и занимљив. Успех у раду биће загарантован уколико будете волели оно што радите!

2. Нисте сами – размислите да ли сте заиста сами у овој ситуацији. Већина ваших вршњака пролазила је и пролазиће кроз овај период напетости и неизвесности приликом уписа у средњу школу, а када нисмо сами и када се, било лепо или не, не дешава само нама – значи да је то природан процес сазревања и још један корак у свет одраслих.

3. Разговарајте са вршњацима који су већ прошли кроз процес адаптације на нову средину – питајте их како су се они осећали, шта им је било најважније у том процесу прилагођавања. Замолите их да вам опишу најлепше тренутке преласка из основне школе у средњу. Видећете, има толико лепих ситуација и догађаја да ћете пожелети да што пре закорачите ка новом поглављу свог живота.

4. Направите план – као и до сада, научили сте да је најважније усвојити радне навике и нека правила у свом школовању. Наставите тако и убудуће! Увек имајте на уму да је „добро организован живот – успех ка циљу“.

5. Ако осетите потребу за подршком – потражите је! Давно су вас научили у породици и школи, да су родитељи ти који су увек и заувек ту, за вас. Опишите им како се осећате, шта вас забрињава, разговарајте отворено о свим недоумицама ако их имате.

6. Запамтите – увек верујте у себе и своје могућности. Ма какве препреке да вам се намећу – никада не одустајте од својих циљева. Једноставно, будите ви, немојте покушавати да задивите некога у новој средини, истакните све своје врлине. Једино ћете на тај начин поставити темеље искрених пријатељстава.

7. Оно што сте сматрали да, можда, нису биле најјаче стране ваше личности, да је то некада кварило слику вашег идеала, покушајте да оставите иза себе. Нова школа је прилика за нови почетак!

8. И не брините – сваки почетак је тежак, али носи у себи нешто лепо и посебно. Сваки нови корак је лепши и сигурнији од претходног!

Сигурне смо да ће многи од вас испред себе поставити високе циљеве образовања и успеха у животу. Генерација са великим бројем освојених места на такмичењима, заслужује да достигне врхунац својих академских студија!

Коју год средњу школу одлучите да упишете, чиме год да се у животу бавите и шта год да завршите од академских и струковних студија, ми вам желимо да сачувате у себи дечју неисквареност, да поштујете себе и све око себе и да, шта год у животу постигнете –  корачате стално исправним путем. Ако некада пожелите да се вратите и поделите све своје са нама, ми ћемо вас чекати на истом месту на коме сте нас оставили када сте отишли даље путем који сте одабрали.

 Воле вас ваше Сузана и Душица

 

Top